Opwarming aarde door kledingindustrie

Inhoud

Een vrij groot deel van de opwarming van de aarde komt door de kledingindustrie. De kledingindustrie is één van de grootste uitstoters van CO2. De kledingindustrie zorgt samen voor meer CO2 uitstoot dan de internationale luchtvaart en zeetransport samen. Hieronder vind je hoe grote vervuiler de kledingindustrie is en hoe je het probleem kunt verhelpen met bijvoorbeeld duurzame kleding.  

De opwarming van de aarde door de kledingindustrie

We gooien jaarlijks veel kleding weg. Veel van de weggooide kleding eindigt op de vuilnisbelt. Volgens een onderzoek van het UNECE (United Nations Economic Commision for Europe) belandt 85 procent van alle kleding die we kopen jaarlijks op de vuilnisbelt. In volume is dit genoeg om een hele haven van Sydney mee te vullen. Wat weggegooid wordt moet daarentegen ook weer gekocht worden, daarom is de kleding productie sinds 2000 verdubbeld. Mensen kochten in 2014 60 procent meer kleding dan in 2000. Aangezien het produceren van kleding over het algemeen een vervuilend proces is kun je dus wel stellen dat dit zorgwekkende cijfers zijn en dat de opwarming van de aarde niet alleen door de kledingindustrie komt, maar ook door de consument.

De opwarming van de aarde door de kledingindustrie als gevolg van waterverspilling. 

Er wordt niet alleen een hoop kleding verspilt, maar er vergaat ook veel water. Het maken van een T-shirt verbruikt ook een hele hoop water. Zo gaat er in één T-shirt ongeveer 2700 liter water. Dit is even veel om zo’n 30 badkuipen mee te vullen. Dit zorgt ervoor dat er jaarlijks zo’n 5.9 biljoen water wordt gebruikt voor de kledingindustrie. 

Opwarming aarde door kleding industrie

Maar hoe verhelpt het kopen van duurzame kleding dit probleem? 

Je kunt de problemen flink reduceren door te kiezen voor duurzame opties bij kleding. Zo kun je kiezen voor kleding die gemaakt is van biologisch katoen (organisch katoen). Er is hierbij minder verbruik dan gewoon katoen. Ook kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je kleding door te geven aan andere mensen of te kiezen voor kwaliteit over kwantiteit. Vaak wordt ervoor gekozen om kleding gewoon weg te gooien als het niet meer trendy is. Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld aankopen langer te heroverwegen. Duurzame kleding gaat over het algemeen langer mee, dit zorgt er dus ook voor dat je het minder snel hoeft weg te gooien en minder snel naar de winkel moet voor een nieuw shirt.  

Conclusie

De opwarming van de aarde komt gedeeltelijk door de kledingindustrie. Niet alle problemen zijn te wijten aan de kledingindustrie. Het kiezen voor duurzame kleding is een mooie eerste stap. Ook zijn er nog meer manieren hoe je zo weinig mogelijk CO2 uitstoot. 

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on print

Duurzame SS21 Collectie

NIEUW LENTE/ZOMER COLLECTIE!

Ben jij op zoek naar duurzame én betaalbare kleding?!

Wij maken gebruik van cookies. Hierdoor kunnen wij onze prestaties voor jou verbeteren. Lees meer.