Minder CO2 uitstoten, hierom is het nodig

Inhoud

Of je nou onder een steen slaapt of niet. Het kan je niet ontgaan zijn dat de aarde aan het opwarmen is. De opwarming van de aarde komt mede doordat er teveel CO2 blijft hangen op aarde. Hierdoor kan de aarde zijn warmte niet meer goed kwijt. Daarom moet mensen minder CO2 uitstoten.

Mensen moeten minder CO2 uitstoten

De meeste wetenschappers zijn het met elkaar eens dat de mens de grootste oorzaak is van de opwarming van de aarde. De gevolgen van de opwarming van de aarde zijn erg zorgwekkend. Slechts een handje vol wetenschappers zeggen dat de opwarming van de aarde niet te wijten is aan de mens, maar aan dingen zoals een vulkaanuitbarsting. De opwarming van de aarde komt, doordat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht komen. Hierdoor wordt de aarde langzaam warmer. Dit is in principe niet te stoppen, maar gaat wel een stuk minder hard als we wereldwijd een stuk minder CO2 gaan uitstoten. 

Hoe ontstaat deze verandering?

De zon brengt warmte en licht op aarde hierdoor kunnen planten groeien. In dit proces zijn broeikasgassen onmisbaar. CO2 is hiervan één van de belangrijkste broeikasgassen. CO2 zorgt ervoor dat een deel van de warmte van de zon op de aarde wordt vastgehouden. Door verschillende uitstoters van CO2 zoals auto’s, maar ook de kledingindustrie komt er steeds meer CO2 in de lucht. Door deze toename wordt er steeds meer warmte vastgehouden van de zon. Hierdoor warmt de aarde langzaam op. 

minder-co2-uitstoten
De aarde wordt steeds warmer

Je eigen voetafdruk.

Je kunt niet voorkomen dat je zelf ook verantwoordelijk bent voor CO2 uitstoot. Maar hoe kun je minder CO2 uitstoten. Een gemiddeld huishouden in Nederland zo’n 20.500 kilo CO2 uit. 12500 kilo is van indirecte uitstoot, hieronder vallen onder andere: kleding en voeding. De rest van de uitstoot is van energie verbruik. Kijk hieronder wat je zelf kunt doen om je CO2 uitstoot te verminderen. 

Zelf minder CO2 uitstoten

  • Je kunt kiezen voor een energiezuinig huis. Het isoleren van je huis, zonnepanelen en een hybride warmtepomp zijn hierbij een mogelijke opties.
  • Met bewust eten kun je ook veel minder CO2 uitstoten. Zo bespaar je al 130 kilo CO2 per jaar als je 2 dagen per week geen vlees of vis eet. 
  • Het kiezen van de juiste vervoersmiddelen is ook van belang. Zo kun je met de trein gaan in plaats van het vliegtuig, maar ook thuiswerken is hier een optie. 
  • Ook het kiezen voor duurzame opties voor kleding is een goede optie. Zo kun je kiezen voor organisch katoen, maar ook minder kleding kopen en kleding doorgeven is een goede keuze.

Bekijk hier wat je nog meer zelf kunt doen.

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on print

Wij maken gebruik van cookies. Hierdoor kunnen wij onze prestaties voor jou verbeteren. Lees meer.