Hoe stoot je minder CO2 uit? 4 TIPS

Inhoud

De afgelopen jaren is de aarde een stuk warmer geworden. Veel is te wijten aan de CO2 uitstoot. Mensen en bedrijven moeten dus minder CO2 gaan uitstoten, maar hoe stoot je minder CO2 uit? Lees hieronder een overzicht van verschillende tips over wat jij kunt doen om minder uit te stoten. 

Het juiste vervoermiddel:

Een zuinige auto aanschaffen, fietsen naar je werk of simpelweg gewoon een dagje thuis werken. Dit zijn allemaal verschillende dingen die jij kunt doen om minder CO2 uit te stoten. 

De grootste uitstoter is toch wel het vliegtuig. Wanneer je een vliegreis naar Thailand maakt stoot je 3000 kilo CO2 uit. Dit is ongeveer even veel als een benzineauto op jaar basis. (15.000 kilometer per jaar).  

Ook het nemen van de trein is een goede optie om minder CO2 uit te stoten. Zo is de trein nemen binnen Europa een veel betere oplossing dan vliegen. Ook is de trein nemen naar je werk een goede optie. 

De handigste tip is om per gewenste reis af te wegen welk vervoersmiddel je wilt gaan gebruiken. Het zuinigste vervoersmiddel is de fiets gevolgd door de trein. Wanneer deze beide slecht uitkomen kun je altijd nog kiezen voor de auto en misschien toch een keertje de vakantie naar Thailand overslaan…

hoe-stoot-je-minder-co2-uit
Pak eens wat vaker de trein

Hoe stoot je minder CO2 uit door bewust te eten?

Bij bewust eten wordt vaak al snel gedacht aan vegetarisch of veganistisch. Wanneer je ervoor kiest om vegetarisch te worden bespaar gemiddeld zo’n 460 kilo CO2 per jaar. Als je ervoor kiest om volledig afstand te doen van dierlijke producten dan bespaar je 850 kilo CO2 per jaar.

Wat vaak vergeten wordt is dat er ook veel onnodig voedsel wordt weggegooid. Je kunt al snel 150 kilo CO2 uitstoot op jaarbasis voorkomen als je geen voedsel verspilt. Per jaar gooien wij namelijk ongeveer 10 procent van al ons ongebruikte voedsel weg. Probeer dus niet onnodig voedsel te kopen en consumeer het voedsel wanneer je dit gekocht hebt. 

Duurzame kledingstijl:

De kledingindustrie is een grote vervuiler. Daarom kun je ook door het aanschaffen van duurzame kleding je CO2-uitstoot verminderen. Je kunt kiezen voor een T-shirt dat is gemaakt van organisch katoen en voor merken die zich bewust inzetten voor het klimaat. Bij de productie van organisch/biologisch katoen is de uitstoot van CO2 de helft van de uitstoot in vergelijking met “gewoon” katoen.

Ook kun je ervoor kiezen om je kleding niet zomaar weg te gooien of eens voor 2e hands te gaan. Als je ervoor kiest om 2 nieuwe kledingstukken minder per jaar te kopen bespaar je al snel 50 kilo CO2.

Energiezuinig huis:

Als laatste is kiezen voor energiezuinige opties in je huis een hele goede optie. Zo kun je je huis beter gaan isoleren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je spouwmuren te isoleren. Door dit te doen bespaar je zo’n 1600 kilo CO2 per jaar. Hiermee sla je dus een enorme klapper. Met het isoleren van je schuine dak bespaar je zo’n 1500 kilo CO2 per jaar. 

Het aanschaffen van zonenpanelen is ook een goede optie. Hiermee bespaar je niet alleen een hele hoop op je stroomrekening, maar ook op het gebied van uitstoot bespaar je een hele hoop. Zo scheelt dit zo’n 1000 kilo CO2 per jaar. 

Hoe stoot je dus minder CO2 uit:

Je kunt dus op een hele hoop manieren om minder CO2 uit te stoten. Je kunt gaan voor een zuiniger vervoersmiddel, bewust gaan eten, duurzame kleding aanschaffen en gaan voor een energiezuinig huis. Ga eens na voor jezelf waar jij al goed mee bezig bent en waar je je beter voor kunt inzetten. 

Bronnen: mileucentraal.nl en biojournaal.nl

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on print

Duurzame SS21 Collectie

NIEUW LENTE/ZOMER COLLECTIE!

Ben jij op zoek naar duurzame én betaalbare kleding?!

Wij maken gebruik van cookies. Hierdoor kunnen wij onze prestaties voor jou verbeteren. Lees meer.