Biologisch katoen, wat zijn de voordelen?

Inhoud

Je ziet het steeds terugkomen, “organic cotton” of terwijl biologisch katoen/ organisch katoen. Wat zijn precies de voordelen van organisch katoen en waarom is het kiezen voor organisch katoen beter tegen de opwarming van de aarde? In 2016 bestond nog maar 1% van de katoenproductie uit de productie van biologisch katoen. Dit moet en kan nog een stuk beter! 

Voordelen biologisch katoen

Minder CO2 uitstoot

De kledingindustrie is een grote vervuiler. Deze vervuiling begint al bij het verbouwen van de katoenplanten. Er komt op de plantage al veel CO2 vrij, wel is dit een stuk minder bij biologisch katoen. Bij de productie van biologisch katoen komt veel minder CO2 vrij dan bij de productie van “gewoon” katoen. Voor de productie van 1000 kilogram organisch katoen komt gemiddeld 978 kilogram CO2 vrij. Bij katoen is dit 1800 kilogram, dit is dus de helft meer dan bij organisch katoen. Het kopen van organisch katoen is dus een goede manier om minder CO2 uit te stoten

Geen gifstoffen

Katoen groeit aan planten, deze planten worden verbouwd op het land. Dit gebeurt alleen niet bepaald milieuvriendelijk. De boeren gebruiken hierbij veel chemicaliën. Zij doen dit om bijvoorbeeld insecten te bestrijden. Alleen deze chemicaliën komen niet alleen terecht op de planten zelf, maar ook in de grond en in drinkwater. Ook komen boeren in aanraking met de chemicaliën en dit kan slechte gevolgen hebben op de gezondheid van de boeren. Er komen elk jaar één miljoen katoenarbeiders in het ziekenhuis terecht door de giftige stoffen tijdens het verbouwen van katoen. 

De boeren maken géén gebruik van gifstoffen tijdens het verbouwen van organisch katoen, dit is dus een stuk beter voor mens en milieu. Zij bemesten de velden op een natuurlijke manier en gebruiken insecten voor het bestrijding.

Gezonder voor jezelf

Voordat katoen in de winkels ligt wordt het behandeld met bleek en chemische stoffen. Dit wordt bij biologisch katoen niet gedaan, deze wordt alleen behandelt met natuurlijke stoffen. Hierdoor is het beter voor je eigen gezondheid. Ook is biologisch katoen een stuk beter voor je huid. Vooral bij baby’s is dit het geval. Het zorgt ervoor dat baby’s minder snel eczeem en andere vormen van uitslag krijgen. Ook is organisch katoen erg zacht, dus het zit ook nog eens lekker!

wat-zijn-de-voordelen-van-biologisch-katoen
Biologisch katoen is beter voor je huid.

Minder water verspilling

Voor het verbouwen van katoen is veel water nodig. Dit kun je natuurlijk nooit helemaal voorkomen. Wel wordt bij verbouwen van organisch katoen de helft minder water gebruikt. De boeren moeten een waterplan inleveren en om aan de eisen van biologisch katoen te voldoen. Ook moeten de boeren ook vaker op een nieuw stuk land werken.

Hoe kun je weten of iets van biologisch katoen is

Je kunt weten wanneer iets van biologisch katoen is door te kijken of de kleding een certificaat bevat. Deze worden meestal op de website of op het product weergeven. Hierdoor kun je kijken of de kleding van organisch katoen is gemaakt. 

Er zijn verschillende certificaten die verifiëren dat kleding is gemaakt van organisch katoen. Zo heb je het Global organic textile standard (GOTS). Zij zijn een internationaal keurmerk die eisen stelt aan productie van de vezels en de verdere verwering tot kledingstuk. 

Ook heb je het organic content standard (OCS). Dit is een internationale non-profit organisatie. Dit keurmerk wordt gebruikt voor producten die biologisch materiaal bevatten. De kleding van Strave heeft dit keurmerk. Lees meer over de kleding met het OCS-100 standard.  

biologisch-katoen
Certificaten geven weer of iets van biologisch katoen is

De nadelen van biologisch katoen?

Zitten er naast deze voordelen ook nog nadelen aan organisch katoen? Een nadeel kan zijn dat het gemiddeld duurder is dan normale katoenen shirts. Dit komt, omdat er bij de plantage alles op een natuurlijke manier wordt bemest en alles op een natuurlijke wijze wordt bestreden. Ook zitten bij shirts van organisch katoen vaak andere certificaten, dit kan bijvoorbeeld zijn dat het voor een eerlijke prijs is gemaakt. Er zitten dus meer kosten aan het productieproces, maar dit is het zeker waard!

Conclusie: voordelen biologisch katoen

Biologisch katoen brengt een hele hoop voordelen met zich mee. Hier worden de voordelen nog eens op een rijtje gezet:

  • Biologisch katoen zorgt voor minder co2 uitstoot.
  • Het is beter voor de boeren die werken op de plantages.
  • Insecten worden op een natuurlijke manier bestreden.
  • Het is gezonder voor jezelf.
  • De stof is lekker zacht en zit daardoor lekker.
  • Er wordt minder water verspild.

Genoeg redenen om een kledingstuk van organisch katoen aan te schaffen dus!

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on print

Duurzame SS21 Collectie

NIEUW LENTE/ZOMER COLLECTIE!

Ben jij op zoek naar duurzame én betaalbare kleding?!

Wij maken gebruik van cookies. Hierdoor kunnen wij onze prestaties voor jou verbeteren. Lees meer.