Duurzaam online shoppen doe je zo!

Inhoud

Online shoppen wordt steeds populairder. Zo zijn de online verkopen met 50% gestegen in het tweede kwartaal van 2020 ten opzichte van het tweede kwartaal in 2019. Tegenwoordig kun je van alles online kopen, maar is dat wel duurzaam? In deze blog krijg je tips hoe jij online duurzaam kunt shoppen.

Waarom is duurzaam online shoppen belangrijk?

Online shoppen anders dan offline:

Het duurzaam online shoppen van artikelen is net zo belangrijk als duurzaam offline shoppen. Wel zijn er dingen die online verschillen ten opzichte van offline. Zo wordt jouw gekochte artikel bij jou thuisbezorgd. Ook werkt de logistiek van online bedrijven vaak anders dan bij offline bedrijven. Vaak gaat het pakketje rechtstreeks vanuit het magazijn door naar de consument. Soms komt het zelfs voor dat het direct vanuit de fabriek naar de consument gaat. Het is moeilijk om te zeggen of online duurzamer is dan offline, omdat elke aankoop weer anders is. 

duurzaam-online-shoppen
Online shoppen is erg gemakkelijk

Hierom is duurzaam online shoppen zo belangrijk:

Online wordt er veel geconcurreerd op service. Dit gaat vaak ten koste van het milieu. Bedrijven willen jouw pakketje zo snel mogelijk bij jou thuisbrengen. Ook wordt deze gratis weer opgehaald als het pakketje niet naar wens is. Hierdoor wordt erg gemakkelijk om super veel te bestellen en vervolgens alles te gaan uitproberen. Dingen die niet passen, die kan je gewoon weer terugsturen. Dit is echter niet erg duurzaam. Op deze manier rijden auto’s af en aan om jou van pakketjes te voorzien. Het is dus belangrijk dat je je bewust bent van dit probleem en denkt om de CO2 uitstoot

Ook is het erg laagdrempelig om iets te bestellen. Je kunt in een wilde bui zo even je hele rekening leegmaken aan producten die je eigenlijk niet écht nodig hebt. Bedrijven spelen hier slim op in door jou op allemaal verschillende manieren te beïnvloeden. 

Hoe kun jij duurzaam online shoppen

Heb je het nodig of heb je écht nodig?

Zoals hierboven genoemd werd, is het dus erg gemakkelijk om dingen te bestellen die jij niet écht nodig hebt. Zo belandt een groot deel van onze kleding jaarlijks op de vuilnisbelt. Neem voordat je iets gaat kopen een moment om je te bedenken of je dit product écht nodig hebt. Zo voorkom je beter dat jij iets koopt wat je niet écht nodig hebt. 

Duurzaam online shoppen door goed te oriënteren 

Je goed oriënteren voordat je online iets koopt is erg belangrijk. Door goed te kijken naar de productfoto’s, maat labels, beschrijvingen en mogelijke reacties op het product kun jij ervoor zorgen dat je in één keer het goede product koopt. Je hoeft vervolgens de verzending niet meer te retourneren. Hiermee bespaar jij weer in CO2 uitstoot.

duurzaam-verzenden

Maak geen paskamer van je huis

Vooral bij het kopen van kleding worden vaak verschillende maten van één stuk besteld. Met een gratis retourbeleid is dat natuurlijk erg gunstig om te doen. Je kunt zo goed kijken welke maat het beste past. Dit is alleen niet heel duurzaam. De maten die niet passen moeten weer teruggestuurd worden. Hierdoor moet er extra gereden worden. Ook worden geretourneerde items soms weggegooid, dit is erg zonde en niet duurzaam. 

Verdiep je in de bedrijven waar je koopt

Je hebt online de keuze uit veel verschillende bedrijven. Dit brengt als voordeel met zich mee dat je goed kunt afwegen voor welk bedrijf je gaat. Je kunt dus op zoek gaan naar een bedrijf die op een duurzame manier te werk gaat. Denk hierbij aan het duurzaam verzenden van pakketjes of een duurzaam beleid op het gebied van energiegebruik. Vaak vertellen bedrijven op hun “over-ons” pagina veel over hun duurzame beleid (als deze aanwezig is). Neem daar dus een kijkje, voordat je bij een bedrijf koopt. 

Duurzame verzending

Zoals eerder al genoemd werd is het dus belangrijk dat je het retourneren van items zo veel mogelijk probeert te vermijden. Ook kun je beter niet kiezen voor een spoedverzending als je duurzaam wilt shoppen. Voor een spoedzending wordt namelijk vaak extra gereden.  

Wel zijn veel grote pakketvervoerders bezig met het duurzaam inrichten van verzendprocessen. Zo werken verschillende pakketvervoerders al met fietsen voor kleine afstanden. Ook wordt er steeds vaker elektrisch gereden. Hierdoor kan jouw pakket duurzaam verzonden worden. 

Conclusie duurzaam online shoppen

Je kunt op verschillende vlakken duurzame keuzes maken als je duurzaam online wilt shoppen. Ga altijd goed na of je het product daadwerkelijk nodig hebt en oriënteer grondig. Verdiep je in de bedrijven waar je het product koopt. Met deze tips kun jij verantwoord jouw volgende online bestelling plaatsen. 

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on print

Duurzame SS21 Collectie

NIEUW LENTE/ZOMER COLLECTIE!

Ben jij op zoek naar duurzame én betaalbare kleding?!

Wij maken gebruik van cookies. Hierdoor kunnen wij onze prestaties voor jou verbeteren. Lees meer.