Black Friday niet goed voor het milieu?

Inhoud

Elk jaar vindt op 27 november Black Friday plaats. Bijna alle winkels hebben grote kortingen. Dit fenomeen, dat is ontstaan is in Amerika, is niet meer weg te denken uit de Nederlandse Retail wereld. Zo’n 95% van alle Nederlanders is bekend met het fenomeen Black Friday. Op de vrijdag in 2018 werd er alleen al 3,6 miljoen keer met iDeal betaald. Voor winkels is deze dag (week) dus erg gunstig, maar is dat ook zo voor de planeet? In deze blog wordt gekeken naar wat voor invloed Black Friday heeft op het milieu. Waarom moet jij dus wel of niet inkopen doen tijdens Black Friday. 

Wat houdt Black Friday in?

Zoals al werd verteld in de introductie is Black Friday een dag waar veel winkels een grote uitverkoop houden. In sommige winkels zijn er kortingen tot 70%. Dit is voor de gemiddelde consument een koopje waar je geen nee tegen kunt zeggen. Vaak gaat Black Friday gepaard met Cyber Monday (een Black Friday concept voor online winkels) en kiezen winkels ervoor om de hele week deze uitverkoop voort te zetten. Je kunt dus meestal een week lang genieten van de sale.  

Black-Friday-milieu

Waarom is Black Friday beter voor winkels is dan voor het milieu

Meer producten moeten worden teruggestuurd

Bij online shoppen speelt de bezorging een grote rol. Wanneer veel items in de sale worden gekocht, zullen de koeriers extra moeten rijden. Extra rijden zorgt voor meer uitstoot. Als je alle gekochte spullen daadwerkelijk houdt is dit nog geen heel groot probleem. Alleen wat ook vaak gebeurd is: dat er te veel spullen worden besteld en dat een gedeelte hiervan weer teruggestuurd moet worden. Dit is natuurlijk niet een duurzame manier van online shoppen

Veel dingen worden weggegooid

Een groter probleem dan het onnodig rijden van bezorgers is dat er tegenwoordig onnodig veel wordt weggegooid. Dit komt, omdat er onnodig veel wordt gekocht. Mensen slaan massaal in tijdens de sale. Hierbij kopen ze ook spullen die zij daadwerkelijk helemaal niet nodig hebben. Ook is dit een groot probleem bij de kledingindustrie. Mensen gooien jaarlijks 85% van al hun kleding op de vuilnisbelt. 

Hoe kan het dan toch dat we massaal inslaan tijdens Black Friday? Dit komt, omdat het menselijke brein erg gevoelig is voor kortingen en gelimiteerde aanbiedingen. Mensen voelen zich erg goed als ze een koopje hebben gevonden, zonder dat ze daadwerkelijk goed voelen over het product dat ze hebben gekocht. Dit wordt ook nog eens aangesterkt door het fenomeen FOMO. Mensen zijn vaak bang, om dat goede koopje te missen. Hierdoor kopen mensen vaak impulsief dingen die zij daadwerkelijk helemaal niet nodig hebben. 

Black-Friday

Een Black Friday zonder schade aan het milieu 

Niet meer doen aan Black Friday beter voor het milieu?

Moeten we dan helemaal gaan stoppen met Black Friday, om zo het milieu te beschermen? Dit is, buiten dat het erg moeilijk is om te realiseren, ook niet de beste oplossing. Bedrijven zullen altijd wel een manier vinden om toch door te gaan met Black Friday of hoge sales tijdens deze dagen. Ook als consument is het niet nodig om de sale geheel te vermijden. Het kopen van dingen die je daadwerkelijk nodig hebt in de sale is helemaal niet erg. 

De oplossing zit hem meer in de manier waarop wij kopen tijdens Black Friday. Zoals al gezegd werd; worden wij psychologisch erg getriggerd tijdens uitverkoop. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt of je het product daadwerkelijk nodig hebt. Ook bedrijven moeten gaan kijken hoe zij iets bewuster kunnen omgaan met milieu tijdens Black Friday.

Hoe kun je milieubewust shoppen tijdens Black Friday?

Wil jij goed doen voor het milieu tijdens Black Friday? Lees dan de onderstaande tips:

  • Ga voor jezelf na of je het product daadwerkelijk nodig hebt. Zou je het product ook kopen als deze niet in de korting was? Maak een winkelmandje aan en probeer items te elimineren die je niet nodig hebt.
  • Denk een langere tijd na over de aankoop die je gaat maken. Probeer hiermee situationele aankopen te voorkomen. Een bepaalde situatie kan namelijk ervoor zorgen dat je sneller impuls aankopen doet. 
  • Ga na of je daadwerkelijk blij wordt van het product als je deze hebt. Of dat je alleen blij wordt van het koopje en het feit dat je het product koopt. 

Conclusie: Blank Friday niet goed voor het milieu

Black Friday is een bekent fenomeen en een goede dag om massaal in te slaan. Dit is echter niet goed voor het milieu. Doordat er veel wordt gekocht, wordt er veel weggegooid. Ook rijden bezorgers af en aan om iedereen te voorzien van pakketjes. 

Het helemaal stoppen met Black Friday zou het beste zijn voor het milieu. Alleen is niet mogelijk en is ook niet per se nodig. Consumenten moeten bewuster gaan nadenken over het kopen van producten tijdens Black Friday. Ga voor jezelf na of je het product écht nodig hebt en trap niet in de truckjes die winkels gebruiken. 

Strave Clothing kiest er bewust voor om niet deel te nemen aan Black Friday. We willen bereiken dat niet iedereen maar roekeloos gaat kopen tijdens Black Friday. Koop niet te veel, maar koop bewust.

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on print

Duurzame SS21 Collectie

NIEUW LENTE/ZOMER COLLECTIE!

Ben jij op zoek naar duurzame én betaalbare kleding?!

Wij maken gebruik van cookies. Hierdoor kunnen wij onze prestaties voor jou verbeteren. Lees meer.