Circulaire economie, wat is het en hoe werkt het?

Inhoud

In Nederland is er steeds meer aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven merken dat consumenten het belangrijk vinden dat de producten die worden gekocht milieuvriendelijk/duurzaam zijn gemaakt. Bedrijven willen (meer) circulair worden. In deze blog lees je hoe een circulaire economie werkt en wordt er gekeken naar maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen 

Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) focussen bedrijven en ondernemers op balans tussen milieu, winst en sociaal-ethische belangen. MVO-bedrijven sluiten zich aan bij bepaalde trends, trends zoals co2 uitstoot en productie zonder kinderarbeid. Deze trends zijn voorbeelden van milieuvriendelijk (co2 uitstoot) en sociaal ethische opereren (geen kinderarbeid). Bedrijven verantwoorden zich door informatie te geven over hun impact op mens en milieu en dit op een zo’n transparant mogelijke wijze te doen.  

circulair-ondernemen

Hoe werkt circulaire economie 

Werking circulaire economie

Circulaire economie is het perfecte voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij een circulaire economie proberen bedrijven hun productie en consumptie keten helemaal te sluiten, dit betekent dat er geen afval ontstaat binnen hun bedrijf. Het doel van circulaire ondernemen is producten en materialen zo waardevol en bruikbaar mogelijk te houden. Voor circulaire ondernemen is een systeem bedacht, het zogenaamde “R-Systeem”. 

Het R-Systeem 

  1. Refuce: Weigeren van niet-duurzame grondstoffen of productie. 
  2. Reduce: Minder massaal inslaan om overschot van producten te voorkomen (niks weg te hoeven gooien). 
  3. Re-use: Hergebruik van materialen binnen de productieketen.
  4. Repair: Het repareren van producten om zo minder grondstoffen te gebruiken.
  5.  Refurbish: Producten die tijdens productie zijn beschadigd voor een lagere prijs verkopen. 
  6. Remanufacture: Kapotte producten ombouwen en ze zo een andere functie geven. 
  7.  Repurpose: Kapotte producten zonder om te bouwen een andere functie te geven. 
  8. Recycle: Afvalproducten zo verwerken dat je er iets nieuw mee kan maken, bijvoorbeeld brandstof of compost. (grondstoffen terugwinnen uit oude producten)
  9. Recover: Zoveel mogelijk energie die vrij komt bij de productie op te vangen  en te hergebruiken zodat energieverbruik afneemt
Maatschappelijk-verantwoord-ondernemen

Probleem van circulair ondernemen 

Circulair ondernemen zorgt ervoor dat je producten hun waarde langer behouden en zo milieuvriendelijker zijn. Het probleem van circulair ondernemen is dat een bedrijf er niet van de één op de andere dag in springt. Veel fabrieken moeten enorme aanpassingen maken om bijvoorbeeld energiezuiniger te worden. Ook zijn veel producten niet volledig recyclebaar. Sommige producten zijn dusdanig versleten dat ze niet te repareren zijn. Niet elk bedrijf kan volledig circulair worden, maar het draait erom dat er zoveel mogelijk stappen van het “R-systeem” worden gevolgd, om er zo voor te zorgen dat producten langer hun waarde houden. 

Doel van circulaire economie 

Nederland is druk bezig met het verbeteren van de productieketens van bedrijven, niet alleen in Nederland, maar op Europese niveau. Nederland heeft een SER-advies geschreven over internationaal maatschappelijk ondernemen. Hierin wordt uitgelegd hoe er in een productieketen kan worden gezocht naar niet-duurzame vormen van productie en hoe dit beter kan worden georganiseerd. Nederland is op dit moment koploper op het gebied van circulair ondernemen en wil het belang hiervan weergeven. 
Circulaire economie is goed voor mens en milieu. Bedrijven die op deze manier ondernemen helpen mee aan een beter milieu en veiligere werkomstandigheden tijdens productie. 

Definities circulair ondernemen 

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Een onderneming onderneemt maatschappelijk verantwoord indien zij haar activiteiten bewust richt op het toevoegen van waarde aan zowel people, planet als profit, daarin steeds opnieuw een zorgvuldige balans zoek, daarover op een actieve en transparante manier verantwoording aflegt en daarover met haar stakeholders een open dialoog voert. 

Hoe werkt circulaire economie?

Bij een circulaire economie proberen bedrijven hun productie en consumptie keten helemaal te sluiten, dit betekent dat er geen afval ontstaat binnen hun bedrijf. Het doel van een circulaire economie is producten en materialen zo waardevol en bruikbaar mogelijk te houden.

Met dank aan: Cees Lanting

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on print

Duurzame SS21 Collectie

NIEUW LENTE/ZOMER COLLECTIE!

Ben jij op zoek naar duurzame én betaalbare kleding?!

Wij maken gebruik van cookies. Hierdoor kunnen wij onze prestaties voor jou verbeteren. Lees meer.