Hoe werkt de opwarming van de aarde?

Inhoud

Opwarming van de aarde is het onderwerp van de eeuw en staat bij heel veel organisaties centraal. We weten dat er minder CO2 moet worden uitgestoten, maar waarom? Waarom is het zo belangrijk dat de aarde stopt met opwarmen. De aarde warmt op en koelt af, de temperatuur is nooit constant en dat is het ook nooit geweest. Echter lopen we nu tegen een probleem aan door het opwarmen van de aarde. 

Het opwarmen van de aarde 

De aarde heeft geen constante temperatuur en dat heeft het ook nooit gehad. Het probleem is dat de opwarming van de aarde nu niet op een natuurlijke manier verloopt. Het wordt versneld door de toename van broeikasgassen zoals CO2. Deze gassen komen in de lucht door bijvoorbeeld verbranding van fossiele brandstoffen. Veel ecosystemen kunnen de versnelde opwarming van de aarde niet bijhouden en raken ernstig beschadigd. Ze krijgen niet de tijd om zich aan te passen aan deze snelle veranderingen. 

Aarde en broeikasgassen 

Op de aarde is sprake van een koolstof en oxide (zuurstof) kringloop. De aarde neemt zelf koolstofdioxide op en stoot het vervolgens ook weer zelf uit. Een deel van de koolstof wordt tijdens dit proces opgeslagen als bijvoorbeeld: fossiele brandstoffen, plantmassa (bijvoorbeeld bomen) of vormen van sediment. De opname en uitstoot van koolstofdioxide en zuurstof stond in balans, maar tegenwoordig niet meer door de verbranding van fossiele brandstoffen en plantmassa. Bij het verbranden van deze materialen komt de koolstofdioxide die hierin was opgeslagen weer vrij. Hoewel wij maar een klein deel van de totale koolstofdioxide uitstoten in vergelijking met de aarde heeft dit wel drastische gevolgen voor de ecosystemen op de aarde. De oceanen moeten meer koolstofdioxide opnemen waardoor de zee zuurder wordt. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat koraalriffen ernstig beschadigd kunnen raken.  

Opwarming aarde

Grootste uitstoters van broeikasgassen voor opwarming aarde

De sectoren die de meeste broeikasgassen uitstoten wereldwijd zijn (in 2016):  

  1. Het wereldwijd opwekken van energie (elektriciteit) – 25% 
  2. De industrie (maak van producten) – 24% 
  3. Transport – 17% 
  4. Agrarische sector – 12% 

Impact op de aarde 

Opwarming van de aarde heeft enorm veel gevolgen op ecosystemen en leefgebieden op aarde. Zoals eerder al is verteld kunnen veel ecosystemen zich niet snel genoeg aanpassen aan de veranderingen. Door het opwarmen van de aarde worden de oceanen wereldwijd ook warmen. De opwarming van oceanen zorgt ervoor dat sommige koraalriffen ernstig beschadigd raken of zelfs uitsterven. 

IJskappen smelten als gevolg van opwarming aarde

Ook de ijskappen smelten waardoor de zeespiegel stijgt. Als de ijskappen kleiner worden warmt de aarde nog sneller op, ijs kan namelijk veel beter zonlicht terug reflecteren dan water. Dat ijs beter reflecteert heeft te maken met het ‘albedo’, albedo houdt in: hoe lichter het oppervlak, hoe meer zonlicht er weerkaatst wordt. Bij het smelten van de polen wordt dus niet alleen de zeespiegel beïnvloed, maar ook hoe snel de aarde opwarmt. 
Sommige dieren die in koraal-of poolgebieden leven worden door de opwarming van de aarde nog erger bedreigd, er zijn nog veel meer gebieden die worden aangetast. Veel dieren veranderen in gedrag en van leefgebied

Hoe werkt de opwarming aarde

Arme landen hebben het meeste last

Hoewel veel rijkere landen dit soort problemen relatief makkelijk kunnen opvangen, hebben armere landen hier wel erg last van. Veel lokale bevolking is afhankelijk van lokale natuur en de middelen die deze natuur biedt. Als de natuur verandert en dieren opzoek gaan naar ander leefgebied worden de armere landen op de wereld dus ook het hardst geraakt

Opwarming van de aarde is een wereldwijd probleem, dit artikel geeft kort weer hoe het ontstaat en wat voor problemen erdoor ontstaan. 

Met dank aan Cees Lanting

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on print

Duurzame SS21 Collectie

NIEUW LENTE/ZOMER COLLECTIE!

Ben jij op zoek naar duurzame én betaalbare kleding?!

Wij maken gebruik van cookies. Hierdoor kunnen wij onze prestaties voor jou verbeteren. Lees meer.