CERTIFICATEN

Duurzaamheid en eerlijkheid certificaten/kenmerken

Hieronder volgt een uitleg over de verschillende certificaten en/of kenmerken. Zo kun je zeker weten dat de kleding duurzaam en eerlijk gemaakt is. De certificaten komen vaak samen voor. Informeer de productpagina van het T-shirt om te kijken welke certificaten van toepassing zijn op het kledingstuk. 

GOTS (GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD)

GOTS (GLOBAL ORGRANIC TEXTILE STANDARD)

Het GOTS-label is misschien wel het bekendste label op het gebied van biologisch katoen. Het GOTS-label staat voor strenge criteria langs de gehele “supply chain”. Het label vereist een minimum van 70% organische stoffen in een kleding stuk (je kunt het exacte percentage van organische stoffen vaak vinden op het kleding stuk of op de pagina hiervan). Er worden bij de teelt geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt en/of andere schadelijke middelen. De gewassen worden op een natuurlijke manier beschermt. Ook moet er een waterbeheerplan aanwezig zijn om zo onnodige verspilling te voorkomen. Verder houdt GOTS een streng oog op het proces van vezel tot kledingstuk. Zo heeft GOTS ook eisen voor goede arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen in de productiefase. Je kunt GOTS eigenlijk zien als het complete keurmerk voor duurzaamheid en eerlijkheid.

Organic Cotton Certified

Organic Cotton Certified

Kleding met het Organic Cotton Certified kenmerk zijn gemaakt met minimaal 50% biologisch katoen. Organisch katoen wordt verbouwd zonder synthetische stoffen en kunstmest. Ook worden organismes niet gemodificeerd. Ook worden de planten vaak enkel met regenwater gevoed. Hierdoor wordt heel veel water bespaart.

OCS 100 Standaard

OCS 100 Standaard

Het Organic content standaard (OCS) is opgezet door Textile Exchange. Dit is een internationale non-profit organisatie dat werd op gezet in 2003.
Het OCS wordt gebruikt voor non-food producten die 5-100% organisch materiaal bevatten. Het verifieert het aantal van organisch materiaal in een eindproduct (wordt aangegeven in procenten). Het proces wordt gevolgd van ruw materiaal tot aan het uiteindelijk eindproduct, dit wordt beoordeeld door een extern geaccrediteerde organisatie.

WRAP-Certificaat

WRAP-Certificaat

Het WRAP-Certificaat staat voor een eerlijk productieproces. Zo zorgen ze ervoor dat ongedwongen arbeid in fabrieken niet voorkomt. Ook houden ze streng in de gaten of er geen kinderarbeid plaatsvindt in de fabrieken. Medewerkers krijgen altijd een eerlijke prijs voor het werk wat zij verrichten inclusief alle verplichte toeslagen. Ook mogen zij niet elke dag van de week werken en worden ze betaald op basis van hun werkzaamheden en niet op persoonlijkheid of overtuiging. De omstandigheden in de fabrieken zijn goed, waardoor de medewerkers goed en veilig kunnen werken.

OEKO-TEX STANDARD 100

Het OEKO-TEX STANDARD

zijn textielproducten die getest zijn op schadelijke omstandigheden tijdens het productieproces. Als het product dit label bevat, kan je met zekerheid zeggen dat alle componenten getest zijn op de productieomstandigheden. Het OEKO-TEX STANDARD 100 is voor textielproducten die zijn getest op schadelijke omstandigheden vanuit een mens-ecologisch perspectief. Deze testen zijn gedaan door een onafhankelijke partij.

* De certificaten zijn van toepassing op de gehele supply chain totdat de shirts in zijn geheel aankomen bij Strave. Vanaf daar nemen wij het duurzame en eerlijke proces over. 

Wij maken gebruik van cookies. Hierdoor kunnen wij onze prestaties voor jou verbeteren. Lees meer.